تحولات منطقه

رئیس اتاق اصناف مشهد گفت: اولین شهرک صنفی تولیدی مشهد را در عید غدیر کلنگ زنی خواهیم کرد. برنامه داریم ۱۲ تا ۱۳ شهرک را احداث کنیم تا مشهد به قطب شهرک‌های صنفی کشور تبدیل شود.

احداث اولین شهرک صنفی تولیدی در مشهد
زمان مطالعه: ۹ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، هادی مخملی در همایش بزرگداشت روز ملی اصناف، صبح روز یکشنبه، چهارم تیرماه، که باحضور اعضای اتاق اصناف مشهد، اتحادیه‌ها و معاون وزیر صمت در مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در مشهد ۹۴ اتحادیه و ۱۲۰هزار واحد صنفی ارائه خدمت می‌کنند. در اتاق اصناف با برنامه‌ریزی‌های منسجمی که صورت گرفت، چند راهبرد را مد نظر قرار داده و روی چند مساله به صورت کلیدی تمرکز کردیم. برای حمایت از حقوق مصرف کننده و صیانت از اتحادیه‌های صنفی، طرح تحول نظارت بر بازار را آغاز کردیم.

ساماندهی واحدهای صنفی بدون پروانه در مشهد

رئیس اتاق اصناف مشهد افزود: این طرح، طرحی جامع و استراتژیک است که در آن برای روش‌های جدید نظارت و بازرسی اصناف که درواقع ویترین این حوزه است را محتواسازی کردیم. موارد متنوعی در این طرح وجود دارد که یکی از آن‌ها، ساماندهی واحدهای صنفی بدون پروانه است. امیدواریم در ماه‌های آینده شاهد تحول خوبی در این حوزه باشیم و به تعداد قابل توجهی از این واحدها پروانه داده شود.

وی ادامه داد: طرح دیگر، طرح نظارت هوشمند از طریق مانیتورینگ در مجتمع‌های صنفی و در بعضی اتحادیه‌ها مثل کافی شاپ‌هاست که در ذیل طرح تحول نظارت بر بازار تعریف شده است.

مخملی ادامه داد: شرایط ویژه مشهد به علت همجواری با حرم امام رضا (ع) و حضور زائران ایجاب می‌کند تا نظارت‌ها و بازرسی‌ها به صورت مستمر تداوم پیدا کنند. علاوه بر اقدامات سلبی در بحث نظارت، برای اقدامات ایجابی و فرهنگی هم برنامه‌هایی داریم. اولین اقدام فرهنگی در ستاد خدمات سفر در فروردین ماه در بازار رضا (ع) کلید خورد که طی آن برنامه‌های متنوعی به خانواده‌ها ارائه شد، ضمن این که آموزش‌هایی در زمینه فرهنگ میزبانی و ادب حضور هم به اصناف و کسبه به خصوص در حوزه‌های اطراف حرم ارائه شد که مورد استقبال کسبه قرار گرفت و امیدواریم به کل شهر تعمیم پیدا کند.

مشهد می‌تواند به قطب شهرک‌های صنفی در کشور تبدیل شود

وی ادامه داد: ۳میلیون و ۵۰۰هزار واحد صنفی در کشور، بیش از ۲۵۰هزار واحد در استان و بیش از ۱۲۰هزار واحد نصفی در مشهد وجود دارد. بخش عمده اقتصاد یعنی تولید، توزیع و خدمات در اصناف انجام می‌شود. بنا داریم واحدهای تولیدی را تقویت کنیم و این مستلزم حضور همه اتحادیه‌ها برای شناسایی واحدهای تولیدی است و ما برای رفع موانع تلاش می‌کنیم. واحدهای تولیدی ارشمندی در استان وجود دارد که با رفع موانع موجود می‌توانند به پتانسیل بسیار خوبی برای تولیدات صادرات محور تبدیل شوند.

رئیس اتاق اصناف مشهد افزود: یک چهارم از واحدهای تولیدی حاضر در مشهد در بحث تولید فعالیت می‌کنند. بنا داریم تا هر واحد تولیدی که پتانسیل رفتن به شهرک وایجاد شهرک دارد را شناسایی کنیم. تاکنون برای احداث ۵ شهرک به تفاهم رسیدیم و اولین شهرک صنفی تولیدی را در عید غدیر کلنگ زنی خواهیم کرد. در مطالعات روشن شده که مشهد پتانسیل احداث ۳۰ شهرک صنفی را دارد. برنامه داریم ۱۲ تا ۱۳ شهرک را احداث کنیم تا مشهد به قطب شهرک‌های صنفی کشور تبدیل شود. ویژگی این‌ شهرک‌ها خودجوش بودن و استفاده از سرمایه‌های مردمی است و این مساله برای ما در بحث تولید و مهار تورم نقطه عطف است.

برگزاری انتخابات ۵۸ اتحادیه در مشهد

پس از آن، رئیس سازمان صمت استان خراسان رضوی، با قدردانی از تلاش‌های واحدهای صنفی بیان کرد: آن چه برای مجموعه صنعت، معدن و تجارت مهم است، ایجاد شبکه یکپارچه اطلاعات، دانش و ارائه خدمات شفاف به مردم است. این مهم انجام نخواهد شد، مگر در بستر سامانه‌های به روز.

امیررضا رجبی افزود: یکی از سامانه‌هایی که چند سالی است استفاده می‌شود و اجرای آن پس از استقرار دولت سیزدهم سرعت گرفته، سامانه جامع تجارت است. ما در برخی حوزه‌های تولیدی و صنعت و معدن بالای ۹۰درصد شفافیت داریم، از مواد اولیه گرفته تا تولید و عرضه به شبکه توزیع. یکی از پایه‌های تقویت این مسیر، شبکه اصناف هستند. جدیدترین آمار نشان دهنده همت این عزیزان در حوزه اصناف است. انتطار داریم همه فعالین این حوزه به شبکه شفافیت بپیوندند. چراکه بستر ساز اقتصاد سالم، ورود به این سامانه است که می‌تواند از قاچاق جلوگیری کند.

وی با اشاره به عقب افتادن انتخابات اتحادیه‌ها در دوران کرونا ادامه داد: از سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱، با هماهنگی اتاق‌ اصناف و سازمان صمت، روند انتخابات سرعت گرفته به طوری که تاکنون انتخابات ۲۸۲  اتحادیه و اتاق اصناف برگزار شده که  ۵۸ مورد آن در مشهد بوده است. این اتفاق به لحاظ اماری کم سابقه یا بی‌سابقه بود.

رجبی بیان کرد: در بحث واحدهایی که نیاز به تسهیلات دارند، عمده این تسهیلات در قالب رونق تولید اعطا شد. عمده تسهیلات به حوزه واحدهای صنفی تولیدی پرداخت می‌شود و واحدهای توزیعی در قالب تسهیلات تجارت و خدمات قرار می‌گیرند.

رئیس سازمان صمت خراسان رضوی افزود: اصناف در بحث تنظیم بازار کالاهای اساسی نیز نقش مهمی دارند. در استان جلسات تنظیم بازار درحال برگزاری است و همراهی خوبی از سوی اصناف انجام می‌شود. درحال حاضر هم بحث توزیع کالابرگ الکترونیک را داریم که پایه این کار واحدهای حوزه صنفی و فروشگاه‌های عمده هستند که همراهی خوبی دارند.

ثبت بیش از ۴۴هزار مورد در سامانه رصد ملی اشتغال

وی در خصوص سامانه رصد ملی اشتغال بیان کرد: از ۱۱۵هزار تعهد اشتغال که در سامانه از سال ۱۴۰۱ ثبت شد، حدود ۴۴هزار و ۴۰۰ مورد آن توسط حوزه صنعت، معدن وتجارت ثبت شد که طبیعتا بخش عمده آن توسط واحدهای صنفی انجام گرفته است. ثبت در سامانه رصد یکی از وظایف ماست.

رجبی ادامه داد: ارتباط خوبی هم با سامانه مجوزهای کسب و کار برقرار شده تا ثبت اطلاعات واحدهای صنفی هم فرایند سهل‌تری باشد و مجوزها به راحتی صادر شود.

وی در پایان با اشاره به اغتشاشات سال گذشته مطرح کرد: در دوره اغتشاشات و اصرا معاندین به تعطیلی کسب و کارها، واحدهای صنفی با هشیاری نقشه ها را باطل و خدمت به مردم را ارجح دانستند. درصد اندکی از حوزه اصناف که دچار تخلف می‌شوند و موجب می‌شوند تا فضای مثبت دچار خدشه شود، باید توسط خود ما در قالب بازررسی اتحادیه بررسی شوند.

فضای عمومی اقتصاد استان رو به بهبود است

استاندار خراسان رضوی نیز در بخشی از این همایش، با اشاره به حضور پررنگ اصناف در روزهای انقلاب بیان کرد: بعد از استقرار نظام اسلامی نیز باز هم حضور اصناف را در حفاظت و حراست از این نظام الهی خصوصا در دوران دفاع مقدس شاهد بودیم. در طول این ۴۴ سالی که از عمر انقلاب می‌گذرد نیز شاهد حضور اصناف هستیم.

یعقوبعلی نظری ادامه داد: این حضور مداوم با وجود همه مشکلات ادامه یافته و اینگونه نبوده که همیشه وضع اصناف باشد. این انگیزه دفاع و حضور در صحنه برخاسته از اعتقادات عمیق معنوی این قشر است.

استاندار خراسان رضوی افزود: براساس اطلاعات و تحلیل‌ها، دشمن در اتفاقات سال گذشته بر به هم ریختن جامعه ما مخصوصا اصناف تمرکز کرده بود، اما روسیاهی برای ذغال و سرافرازی برای همه ملت و به ویژه اصناف ماند. خرده‌اشکالاتی در برخی مواقع به وجود آمد، اما جریان بابصیرت اصناف با درک عمیق از حیله‌های دشمن راه گذشتگان خود را ادامه داده و تعهد خود به دین و انقلاب را ثابت کردند.

وی عنوان کرد: فضای کسب‌وکار استان مثبت بوده و اشتغال، اقتصاد و دیگر شاخص‌های خراسان رضوی رو به بهبود است. فضای عمومی اقتصادی استان رو به بهبود و سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در خراسان رضوی به سرعت در حال گسترش است، اما متاسفانه با انبوهی از مشکلات انباشته از گذشته مواجه هستیم که برطرف کردن آن‌ها به یک‌باره امکان‌پذیر نیست. نمونه آن مشکلات مربوط به زیرساخت‌های گاز، برق و آب بود. تولید، تامین و انتقال گاز کار بسیار دشواری است، اما با پیش‌بینی‌های انجام شده امیدواریم این موضوع به نتیجه برسد.

نظری ادامه داد: مشکل آب نیز در استان ما و به ویژه امسال در مشهد موضوعی بسیار جدی است که همکاری همه مردم و بخش‌ها را می‌طلبد. البته این همکاری و همراهی وجود دارد که امیدواریم با این هماهنگی، همکاری، درک متقابل از یکدیگر، تمرکز بر مسائل پیش رو و مفاهمه مشترک، مسیر کاهش مشکلات و ارتقابخشی به تولیدات طی شود و در سالیان نه‌چندان دور شاهد به حداقل رسیدن مشکلات باشیم.

استاندار خراسان رضوی در ادامه مطرح کرد: اصناف به صورت عام پیشانی یا ویترین جریان اقتصادی هستند. رویکرد اصلی ما در استان واگذاری است؛ یعنی فعال شدن نقش اصناف در طراحی، برنامه‌ریزی و ارائه پیشنهادات پروژه‌ها. ما براساس طراحی، برنامه‌ریزی و نقشه راه اصناف و بخش‌های اقتصادی می‌توانیم زمینه این فعالیت‌ها را توسعه دهیم.

اصناف مشهد بهترین تعامل را با فرمانداری دارند

فرماندار مشهد نیز در سخنانی عنوان کرد: خدمت رسانی فقط این نیست که افراد صرفا برای رضای خدا خدمت کنند. بلکه هرکس در هر مکانی برای خود نقشی تعریف کرده و وظیفه داشته باشد حتی در قبال اجرت، سود و منفعت به خوبی به مردم خدمت‌رسانی کند، این رفتار او نیز خدمت‌رسانی و مورد رضای خداوند است.

محسن داوری افزود: هرچه خدمت‌رسانی عام‌تر و اضطراری‌تر باشد، ارزش بیشتری دارد و اصناف نیزجزو خدمت‌رسانان عام هستند. همه اقشار جامعه به اصناف نیاز دارند.

وی افزود: در این مدت که فرماندار مشهد بودم، بهترین تعامل و بهترین رویکرد را از اصناف مشاهده کردم. البته این بدان معنی نیست که در این حوزه نقص نداریم و کسی تخلف نمی‌کند، اما مهم این است که اکثریت اصناف به خوبی کار خود را انجام می‌دهند. اگر می‌توانستم تک‌تک مشکلات حوزه اصناف را بشمرم، انگاه ارزش اقدامات خالصانه شما مشخص می‌شد.

داوری افزود: اکثریت اصناف مشهد از بهترین اصناف کشورند. با وجود این همه زائر و جمعیت بهترین تعامل و رویکرد را دارند. در کدام نقطه در ۵ روز حدود ۵ میلیون وارد شهر می‌شوند و از بازار استفاده می‌کنند اما هیچ شوکی به بازار وارد نمی‌شود و اقلام به اندازه موجود است.

بازار مشهد همیشه رقابتی بوده است

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت که در این همایش حضور پیدا کرده بود بیان کرد: واحدهای صنفی در مشهد خوب امانت‌داری کردند و برای حوزه‌های مختلف الگوی خوبی شدند. امسال قصد داریم برای هر صنفی به خصوص اصناف پرطرفدار، روز مشخصی در تقویم تثبیت کنیم.

محمدمهدی برادران افزود: نقطه قوت اصناف، تلاش برای ایجاد رقابت است. همیشه اصناف مشهد  از حیث قیمت کمترین در ایران بوده است. قدیمی‌ها اعتقاد داشتند که حتما با یک بازاری مشهدی حساب دفتری داشته باشند. از این رو بازار مشهد همیشه رقابتی بوده است.

وی ادامه داد: مهم‌ترین فرصت بهبود ما این است که اعتبار کسب شده را در قالب رقابت منفی حراج نکنیم. رقابت در قیمت خوب است به شرطی که منجر به عدم کیفیت، جنس غیراستاندارد و محصول تقلبی و قاچاق نشود. براساس قانون نظام صنفی و تکالیفی که برای اتحادیه متصور شده، استحضار دارید که تکالیف نظارت و بازرسی تکلیف خود اتحادیه است ایده آل ما این است که صددرصد توسط خود اتحادیه انجام بگیرد و منجر به دخالت دولت و صمت و تعزیرات نشود.

گلایه از برخی پلمب‌ها در مشهد

برادران درخصوص برخی واحدهای پلمب شده در مشهد بیان کرد: گاهی اخباری از مشهد می‌رسد که برای ما عجیب است. به طور مثال بیان می‌شود که واحدی صنفی توسط دستگاهی به دلیلی پلمب شده که در ایران چنین موردی نداشتیم. این تفسیر به رای‌ها خاص مشهد است و در این زمینه گلایه داریم. چنین موردی در کشور نداشتیم که با این دلایل پلمب شود.

وی ادامه داد: واحدهای صنفی خودشان باید برخورد کنند و اگر در جایی نیاز به آموزش است، خودشان آموزش ببینند. اینگونه نیست که هر فردی درب مغازه باز کند و واحد صنفی شود، حتما باید آموزش ببینند. دغدغه ما وجود کالاهای تقلبی در سطح بازار است که به کیفیت لطمه می‌زند و در برخی اصناف موجب عدم اعتماد عمومی می‌شود.

معاون صنایع عمومی وزارت صمت بیان کرد: علیرغم همه مشکلات گذشته، براساس گزارش بانک مرکزی در هفته گذشته روند تولید در گروه صنعت جهشی رشد کرده و ما در سال ۱۴۰۱ به ۹.۵ درصد رشد رسیدیم، در حالی که هدف‌گذاری ما ۸ درصد بوده است. این عدد ۵ برابر رشد متوسط ۸ سال گذشته بوده و نشان می‌دهد ما از دوران رکود خارج شدیم.

خبرنگار: محدثه مودی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.